9 Haziran 2016 Perşembe

Yuvalama (Gaziantep) malzemeleri

Çorbası İçin

  • 500 gram kuzu incik veya kuzu eti
  • 1 su bardağı geceden ıslatılmış  nohut
  • 1 adet ince doğranmış kuru soğan
  • 1,5 litre su
  • Tuz
  • Tane karabiber

Köfteleri İçin

  • 100 gram orta yağlı dana kıyması
  • 1/2 su bardağı ılık suda ıslatılmış kırık pirinç
  • 1/4 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı ıslatılmış ince irmik
  • Tuz
  • Karabiber
  • Bir küçük kase sıvı yağ (elinizi batırmak için)

Yoğurt Sosu İçin

  • 300-350 gram süzme yoğurt veya kese yoğurdu
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı tepeleme un
  • 4 su bardağı su

Üzeri İçin

  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Pul biber
      Yuvalama (Gaziantep) hazırlanışı
     Çorbanın Yapılışı

  • Düdüklü tencereye 1,5 litre su koyun,
  • Eti, nohudu, soğanı tuz ve karabiberi de ekleyin,
  • Düdüklü tencerede düdüğün ötmesinden sonra 15 dakika pişirin,
  • Ocağın altını kapatın tencere soğuyunca kapağını açın,
  • Etleri tek tek ince ince didin ve süzgeçten geçirin,
  • Sadece et suyunu tencerede bırakın.
  • Didiklenmiş etler ile nohudu bir kaba alın ve bekletin.
     Köftelerin Yapılışı
  • Kırık pirinci ılık suda en az yarım saat ıslatın ve sonra süzün,
  • Süzülen kırık pirinç ve irmiği robotta un haline getirin,
  • Geniş bir kabın içine kıymayı, unu ve un haline getirdiğiniz pirinçli irmik ile tuzu koyun,
  • İyice yoğurun ve yoğurulan köfte hamurunu dolapta 1 saat dinlendirin,
  • Dinlenen hamurdan bezelye veya nohut büyüklüğünde parçalar kopartın,
  • Elinizi sıvı yağ ile ıslatıp bu parçaları küçük köfteler haline getirmek için yuvarlayın,
  • Hazırladığınız bu köfteleri bir tarafta bekletin.
     Birleştirme
  • Tencerede beklettiğiniz et suyunu kaynatın,
  • İçine hazırladığınız ufak köfteleri atıp 5 dakika haşlayın.
     Sosun Yapılışı
  • Köfteler haşlanırken geniş bir kapta yoğurdu su ile inceltin,
  • İçine unu ve yumurtayı koyup iyice çırpın,
  • Kaynayan çorbanın suyundan 1-2 kepçe alın yoğurdu ılıtın,
  • Sonra bu yoğurtlu  karışımı yavaş yavaş çorbaya ilave edip karıştırın,
  • En son etleri ve nohutları koyup 1-2 taşım kaynatın.
    Üzerinin Yağı
  • Tereyağı kızdırın içine kuru nane ekleyin,
  • Yağ ısınınca çorbaya döküp servis yapın.
  • İsterseniz yerken üzerine pul biber serpiştirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder