Yuvalama (Gaziantep) malzemeleri
Çorbası İçin
- 500 gram kuzu incik veya kuzu eti
- 1 su bardağı geceden ıslatılmış nohut
- 1 adet ince doğranmış kuru soğan
- 1,5 litre su
- Tuz
- Tane karabiber
Köfteleri İçin
- 100 gram orta yağlı dana kıyması
- 1/2 su bardağı ılık suda ıslatılmış kırık pirinç
- 1/4 su bardağı un
- 1 çorba kaşığı ıslatılmış ince irmik
- Tuz
- Karabiber
- Bir küçük kase sıvı yağ (elinizi batırmak için)
Yoğurt Sosu İçin
- 300-350 gram süzme yoğurt veya kese yoğurdu
- 1 yumurta
- 1 çorba kaşığı tepeleme un
- 4 su bardağı su
Üzeri İçin
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Pul biber
Yuvalama (Gaziantep) hazırlanışı
Çorbanın Yapılışı- Düdüklü tencereye 1,5 litre su koyun,
- Eti, nohudu, soğanı tuz ve karabiberi de ekleyin,
- Düdüklü tencerede düdüğün ötmesinden sonra 15 dakika pişirin,
- Ocağın altını kapatın tencere soğuyunca kapağını açın,
- Etleri tek tek ince ince didin ve süzgeçten geçirin,
- Sadece et suyunu tencerede bırakın.
- Didiklenmiş etler ile nohudu bir kaba alın ve bekletin.
- Kırık pirinci ılık suda en az yarım saat ıslatın ve sonra süzün,
- Süzülen kırık pirinç ve irmiği robotta un haline getirin,
- Geniş bir kabın içine kıymayı, unu ve un haline getirdiğiniz pirinçli irmik ile tuzu koyun,
- İyice yoğurun ve yoğurulan köfte hamurunu dolapta 1 saat dinlendirin,
- Dinlenen hamurdan bezelye veya nohut büyüklüğünde parçalar kopartın,
- Elinizi sıvı yağ ile ıslatıp bu parçaları küçük köfteler haline getirmek için yuvarlayın,
- Hazırladığınız bu köfteleri bir tarafta bekletin.
- Tencerede beklettiğiniz et suyunu kaynatın,
- İçine hazırladığınız ufak köfteleri atıp 5 dakika haşlayın.
- Köfteler haşlanırken geniş bir kapta yoğurdu su ile inceltin,
- İçine unu ve yumurtayı koyup iyice çırpın,
- Kaynayan çorbanın suyundan 1-2 kepçe alın yoğurdu ılıtın,
- Sonra bu yoğurtlu karışımı yavaş yavaş çorbaya ilave edip karıştırın,
- En son etleri ve nohutları koyup 1-2 taşım kaynatın.
- Tereyağı kızdırın içine kuru nane ekleyin,
- Yağ ısınınca çorbaya döküp servis yapın.
- İsterseniz yerken üzerine pul biber serpiştirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder